Sisimiut

Velkommen til Sisimiut ca. 75 km. nord for polarcirklen.

Klimaet er arktisk med temperaturer ned til –35 grader celsius om vinteren og op til +20 grader celsius om sommeren. Byen er Grønlands nordligste by med isfri havn i vinterperioden og den sydligste med hundeslædekørsel med ægte grønlandske hunde.

Sisimiut by har den ideelle beliggenhed for vandre-, sejl- og mountainbike om sommeren og hundeslæde- og snescooterkørsel samt skiture om vinteren.
For lystfiskere findes der omkring 35 ørredelve og søer, hvor man i ro og mag kan opleve den smukke natur.

Det vigtigste erhverv er fiskeri, og flere store kuttere samt små og store trawlere har havn i byen. Der fanges hovedsagelig rejer, laks, hellefisk og torsk foruden en betydelig fangst af sæl, hvalros, rensdyr samt moskusokse.
Henkogningsfabrikken, som både har produceret forskellige fiskeprodukter og rejer, er med tiden kraftigt udbygget og producerer rejer og krabber. Produktionsanlægget ejes nu af Royal Greenland og er en af landets største.

Ini A/S det hjemmestyreejede boligselskab, Pilersuisoq – handelsvirksomhed, som også er hjemmestyreejet og Pisiffik, Grønlands største privatejede detailvirksomhed har placeret deres hovedkontorer her i byen, hvilket har betydet stor beskæftigelse inden for administration.

Historie

De tidligste spor af menneskelig aktivitet omkring Sisimiut er 4500 år gamle. De stammer fra Saqqaq kulturen, hvis mennesker levede i Grønland i 1800 år. Efterfølgende var distriktet beboet af folk fra Dorset kulturen. Denne kultur deles op i 2 perioder, Dorset I (år 500 f.v.t.- 200 e.v.t.) og Dorset II.
Thule kulturens mennesker – forfædrene til Sisimiut nulevende befolkning kom hertil omkring 1200 – 1300- tallet. Ligesom de tidligere indvandrer kom de fra Nordamerika.

Deres økonomi var hovedsageligt baseret på fangst af hvaler, sæler og rensdyr. Specielt var sælen vigtig for deres overlevelse i den arktiske natur. Ud over det nærende kød, brugtes skindet til fremstilling af klæder og betræk til kajakker og konebåde.
Desuden benyttedes spæk fra sælen som brændstof til lampen, der både gav varme og lys.

Vinter

Sisimiuts beliggenhed gør det muligt at holde aktiv ferie. Så snart sne og isforholdene tillader det og frem til slutningen af april, er det muligt at opleve den unikke natur fra både hundeslæde og snescooter, ligesom der er rigtig gode muligheder for skisport. Byen har virkelig gode langrendsfaciliteter og en skilift, beliggende 6,5 km uden for byen i et yderst smukt område med høje fjelde. Sisimiut er hvert år værtsby for Arctic Circle Race, -verdens hårdeste skiløb.

Sommer

Sommeren er tiden for vandrere og naturelskere, så helt anderledes end vinterens sne og is er sommerens flora, de skønneste blomster, røde – gule – blå – og hvide, græs og lav, og solen skinner døgnet rundt – midnatssolen.
Der er mange dejlige vandreture i byens omegn eller til/fra Kangerlussuaq i vente.

Sommeren er også tiden, hvor der sejles meget og der arrangeres ture fra få timer til en hel dag. En tur til en af bygderne med 3 timers ophold og kaffebesøg hos en bygdebeboers hjem er yderst anbefalelsesværdigt, ligesom en kombineret vandre- og sejltur til turisthytten i den smukt beliggende Kangerluarsuk Tulleq (1. fjord) er en oplagt mulighed for at stresse af. Aftensejlads med mulighed for hvalsafari er en oplagt mulighed for at opleve Sisimiuts område, samt sejlads fra Kangerlussuaq med mulighed for at se på moskusokser.

Stenhuggerprojekt

I efterår 2002 afsluttede ca. 15 kursister fra hele Grønland deres stenhugningskursus på Knud Rasmussenip Højskolia. Formålet med dette var kulturbevaring, instruering af dygtige stenhuggere og for at udnytte Grønlands store stenressource. Inspirationen kommer fra Qaqortoq, som har deres egne ”Sten og menneske” udstillinger fra nordiske samt grønlandske skulptører over hele byen.

Resultatet af deres stenhugningsprojekt kan ses rundt omkring i Sisimiut.Sisimiut 3D Kort

Brug musen til at rotere korte og zoome ind og ud.