VELKOMMEN TIL ARCTIC CIRCLE TRAIL

Arctic Circle Trail er den klassiske og populæreste vandrerute i Grønland. Ruten er ca. 165 km gennem meget varieret terræn. Her skifter udsigten fra det ene storslåede skue til det andet. Undervejs kan man overnatte i små turisthytter eller medbragt telt. Der er ligeledes godt med dyreliv på ruten.

arctic circle trail russel gletcher

Ruten kan udvides med ca. 40 km, hvis man starter ved Indlandsisens kant. Herfra kan man gå til Kangerlussuaq, 37 km langs vejen, eller igennem terrænet uden stier.

Undervejs på Arctic Circle Trail kan man gratis benytte de turisthytter, der ligger undervejs. De starter uden for Kangerlussuaq og ligger hele vejen til Sisimiut. Det er muligt at gå ruten fra hytte til hytte. Hytterne er simple, men dejlige. Nogle er meget små: 10-12m2 med fire-seks køjepladser, et lille bord og kogested. Andre har ovne samt sovesal til 20 personer. Du skal dog være opmærksom på, at der kan komme flere til hytterne, så der dermed kan blive fyldt. Derfor er det en god idé at have et telt med selv. Ligeledes skal det bemærkes, at der ikke ligger nogen hytter mellem Indlandsisen og Kangerlussuaq.

Der er ikke mulighed for at købe mad under vandringen. Alt skal medbringes selv.

arctic circle trail nerumaq

Ruten fra Kangerlussuaq til Sisimiut er markeret med varder, der er malet med en rød halvbue. Dog er der lange stykker, der ikke er mærket, og hvor stien kommer og går. Derfor kræver ruten et godt kort og lidt opmærksomhed. Orienteringen er dog forholdsvis simpel, fordi der er gode opfang som bjergpas og søer, så ruten finder man let igen. Stien er generelt meget lille og er enkeltsporet. Der er til tider dele af ruten, der er i våde områder, som kan presse dig op i terrænet alt efter, hvornår du går ruten.

Ruten kan vandres begge veje; langt de fleste går dog fra Kangerlussuaq til Sisimiut. Fordelen ved at gå fra Kangerlussuaq er, at det er sjovere at tilbringe nogle dage i Sisimiut til slut. Fordele ved at tage turen den anden vej er til gengæld, at der er større chance for at få en kano på den store sø.

Ruten har en del stigninger og fald og er for trænede vandrere. Det er generelt ikke muligt at blive hentet undervejs på ruten. Omtrent halvvejs (omkring Eqalugaarniarfik) kan man blive hentet af en båd, og ellers er det med helikopter i nødstilfælde.

Tidspunkter

Ruten er først rigtig god omkring juni, hvor der dog fortsat kan være meget vådt og elvene være dybe at krydse. De fleste går ruten mellem midten af juni og starten af september. Her er ruten generelt god at gå.

Der kan til tider være mange myg og fluer, så husk myggenettet.

Fra midten af august til slutningen af september kan der komme nattefrost, men til gengæld så også en periode uden myg og fluer. Fra september kan man risikere værre vejr samt sne.

Ønsker du at gå ruten på ski, er det bedst fra slutningen af februar til april. Det er ikke et område med meget sne, så der kan være ganske lidt sne på ruten. Det er også koldt; det er ikke unormalt at opleve 30 frostgrader i løbet af dagen og ned til minus 40 grader om natten.

Kommunikation

Der er ikke mobildækning undervejs på turen. Derfor vil jeg ikke råde nogen til at gå turen uden satellittelefon eller som det mindste en nødsender af én eller anden art. Medbring en GPS og hav de tre vandrekort med. Du kan evt. have en GPS-tracker, som også kan bruges til SOS-opkald (f.eks. Garmin InReach).

Mad, brændstof og andre fornødenheder

I Kangerlussuaq er der et supermarked og en lille kiosk. Du kan kun købe de mest basale ting her. Derfor bør du medbringe mad selv. Eller bestille det i forvejen, så du er sikker på, at det er der.

Supermarkedet har et lille udvalg. De har lidt gasflasker og sprit til brænde. Skal du bruge renset benzin, er det i kiosken.

I Sisimiut er der mange supermarkeder, sportsbutikker osv. Her kan du købe det meste. Jeg vil dog ikke satse på, at du kan købe alt til din tur her.

arctic circle trail skannet kort

arctic circle trail placering

Rensdyr er blandt de dyr man med sikkerhed vil støde på ruten.

Innajuattoq hytte

Nerumaq skilt

Qarlissuit elv overgang